Dwars door Zweden met de Festina Lente

In 2009 was Zweden het doel van onze reis. Via Noord-Duitsland kwamen we op de Kleine Belt, waar we langs de kust van Jutland naar het noorden voeren. Vanuit Grenå staken we over naar het Deense eiland Anholt in het Kattegat, en vanaf daar ging de reis verder naar Göteborg. Deze mooie stad ligt aan de rivier de Göta, die een eindje verder gekanaliseerd is en dan Trollhätte Kanal heet. Hier vaar je samen met zeevaart met een bestemming aan de Vänern, een groot meer.

Naar Göteborg Trollhätte Kanal Vänern

Aan de overkant hiervan ligt Sjötorp, waar het Göta Kanal begint. Een bijzonder mooi kanaal, met afwisselend meren, smalle kreken en kanalen. Je ziet er alleen pleziervaart en passagierschepen. Na een tocht door 58 sluizen ben je in Mem, aan de oostkust van Zweden. De reis was heel voorspoedig verlopen en ons ultieme reisdoel: Stockholm, lag om de hoek. Deels door het Södertalje Kanal, deels door de scheren bereikten we deze prachtige stad.

Göta Kanal Naar Stockholm Via Denemarken

De terugreis ging langs dezelfde weg terug naar Göteborg, vervolgens langs de westkust naar beneden, tussen Zweden en Denemarken door naar Kopenhagen, en verder huiswaarts via het Noord-Oostzeekanaal. Het weer in de Duitse bocht was goed, met niet teveel wind, zodat we nog een paar Duitse waddeneilanden konden aandoen. En ja, toen was het toch ook weer fijn om in ons eigen landje aan te meren. We proberen ook hier altijd een nieuwe route te nemen en via Delfzijl en Harlingen kwamen we terecht op Vlieland. Via Den Helder voerde de tocht door Noord-Holland en we besloten de reis met een bezoek aan Haarlem, Leiden en Schiedam.

Jachthaven Navishamn in Stockholm
Klik voor een vergroting

Lees meer over het Göta Kanal

Het schipperspaar van de Festina Lente.

Terug