Zomer 2014: De Oostzee

Åland (in het Fins: Ahvenanmaa) bestaat uit een groep eilanden in de Botnische Golf tussen Finland en Zweden. Het gebied behoort tot Finland en bestaat in totaal uit 6.700 eilanden en scheren, waarvan er 6.400 groter zijn dan 3 vierkante kilometer. 60 zijn er bewoond, maar 90% van de bevolking woont op het grootste eiland van Åland, dat 50 km lang is en 45 km breed en waar ook de hoofdstad Mariehamn is gelegen. Zweeds is er de officiële taal, Fins is de tweede landstaal. De Ålandseilanden zijn opgedeeld in 16 gemeentes; de grootste is Mariehamm, de enige stad van Åland. Maria, gemalin van Tsaar Alexander II van Rusland, heeft in 1861 haar naam aan de stad gegeven.

De Ålandseilanden werden door de eeuwen heen van Zweden uit bevolkt en fungeerden lange tijd als bruggenhoofd toen Finland deel ging uitmaken van het Zweedse rijk. Bestuurlijk werd de eilandengroep bij Finland ingedeeld, wat gevolgen zou hebben voor de latere status. Vanwege de militair strategische ligging had Åland in de 18e eeuw veel te lijden van de oorlogen tussen Zweden en Rusland. Toen Finland in 1917 onafhankelijk werd, brak een discussie over de toekomst van Åland uit. De meeste bewoners voelden zich Zweeds en wilden aansluiting bij Zweden, maar Finland wilde de archipel ook graag houden. De kwestie werd voorgelegd aan de pas opgerichte Volkenbond, die in 1921 besliste dat de eilanden bij Finland mochten blijven, mits autonomie en behoud van de Zweedse cultuur gegarandeerd bleven.

Åland heeft een autonome regering en een eigen parlement en is lid van de Noordse Raad. Verder bezit het een eigen politiekorps, een eigen vlag, eigen kentekenplaten en het geeft eigen postzegels uit. Toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten; je kunt er goed terecht met Engels. Dat is trouwens overal zo in Scandinavië en Finland.

Chris. Mariehamn. van Knorring. Dagblad.
Welkom. Enklinge. Havenkantoor. Het leven op een eiland.

Vlag van Åland.

Lees meer over de Ålandse veerdiensten.

 

Terug